Häst på vintern?

Det kan vara lite svårt att veta hur man ska göra och vad man ska göra som ny hästägare, speciellt på vintern. Hur tar man hand om sin häst på bästa sätt och håller den varm men samtidigt inte för varm?

 

Det viktigaste enligt mig är att anpassa utrustningen efter vädret och vad ni ska göra under dagen. Om det står på schemat att rida inomhus kanske ett varmt ridtäcke inte är så passande, utan snarare kanske ni ska köra utan eller med ett som inte är så tjockt. Det ska vara behagligt för både dig och hästen och din hästs utrustning ska inte vara till för dig. Upplever du att du är för varm eller för kall bör du se över din egen klädsel och inte din hästs. Du vill inte ha en häst som svettas när det är vinter, det blir både mycket kallare för den men även jobbigt för dig när du ska torka av hästen.

 

Det kan vara lite svårt att veta hur länge man kan ha sin häst i en hage utomhus på vinter, men en tumregel brukar vara att ha hästen inomhus på dagar vädret är lite sämre och vice versa.

 

Vid dåligt väder är det självklart lite tråkigare att ha häst, speciellt nu när det blir så mörkt så snabbt och ofta. Det är dock inget som har med hästskötsel att göra. Mitt bästa tips under dåliga väderförhållanden är att införskaffa ett regntäcke häst för att dels själv slippa torka av hästen när den kommer in men även för hästens skull. Du vill själv inte torka av den men tänk på hästen som fryser tillsammans med regnet och geggan som bildas i hagarna vid skyfall. Så införskaffa ett med krage eller utan, jag personligen föredrar ett med krage vid rikligt med regn, det blir enklare för dig och för hästen, dessutom håller de värmen mycket bättre också.

 

Mitt sista tips för dig med häst på vintern är att köpa stalltäcken att ha på din häst i stallet. Det blir lätt kallt med tanke på hur stora stall är, högt till tak med stengolv. Så se till att ha det varmt där inne och om elementen inte funkar så gillar jag att ha stalltäcken. De är bra att ha om du ska ta med din häst nägonstans också!